• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Історія під відкритим небом (До 95-ї річниці бою під Крутами)

Історія під відкритим небом (До 95-ї річниці бою під Крутами)

2012-12-12

/Files/images/kruti/GdAcQOGpXe4.jpg

Меморіальний комплекс "Пам'яті героїв Крут" є філією національного військово-історичного музею України. Це науково-дослідний заклад, що збирає, вивчає, експонує та зберігає пам'ятки матеріальної й духовної культури, пов'язані з історією Української революції 1917-1921 р.р., зокрема, працює в напрямку поглибленого вивчення події 29 січня 1918 року під Крутами, її значення в боротьбі за незалежність України. Тож науково-фондова робота музею спрямована на поповнення експозиції новими пам'ятками краю (побутові речі, зброя, одяг, книги, документи тощо). Нині тут представлено близько 500 експонатів.

Інформаційно-музейна діяльність меморіального комплексу має на меті розширювати зв'язки із навчальними закладами, організаціями та підприємствами, закладами культури, засобами масової інформації. Співробітники музею постійно проводять тематичні та оглядові екскурсії, упроваджують такий інноваційний проект, як "Урок історії в музеї" для школярів та студентів для підвищення їх зацікавленості історичним минулим. Нещодавно з експозицією музею ознайомилися студенти Київського національного університету ім Т. Шевченка, Ніжинського держуніверситету ім. Миколи Гоголя, Ніжинського агротехнічного інституту. Матеріали експозиції стали предметом уваги учасників молодіжної вікторини "Дозор".

На території музею продовжили роботу учасники ІІ Міжнародної наукової конференції "Спаські читання". Відвідали меморіал і греко-католики Львова.

Записи в музейній Книзі відгуків свідчать, наскільки меморіал дає можливість емоційно відчути історичні події, зокрема, ті, що стосуються бою під Крутами.

/Files/images/kruti/image006.jpg

З упевненістю можна вважати, що музей є не лише обличчям, а й гордістю Чернігівщини. Тож і ставлення до нього повинно бути партнерське. Висловлюємо подяку директору ДП "Борзнянське лісове господарство" Леоніду Стахорському, який сприяє розвитку меморіального коплексу. Цієї осені на знак підтримки й співпраці він передав музею більше 80 саджанців дерев. Шефом меморіального комплексу є колектив Хорошеозерської школи імені Героїв Крут, який очолює Ніна Броварник. Нещодавно старшокласники і Ольга Якушева взяли активну участь в озелененні території меморіального комплексу, окрім того, колектив школи здійснює квіткове оформлення клумби біля пам'ятного знака.

Наталія ПРИМУШКО, науковий працівник музею, кандидат філологічних наук.

(Районна громадсько-політична газета "Вісті Борзнянщини" № 99 (9502), 11 грудня 2012 р.)

Кiлькiсть переглядiв: 284

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930